ХРИСТО НЕДЯЛКОВ – български хоров диригент и композитор003

Роден: 1 септември 1932 г. Дряново, България

Починал: 29 октомври 2013 г. (на 81 г.) София, България

Академик Христо Недялков е основател и ръководител на Детския хор на Българското национално радио. Детския радиохор е представял България с голям успех на редица международни културни форуми, фестивали и конкурси, концертирал е в около тридесет страни на четири континента.

През 1956 г. завършва Българската държавна консерватория, със специалности „Хорово дирижиране“ при проф. Георги Димитров и „Композиция“ при проф. Парашкев Хаджиев. Между 1956 и 1960 година работи като музикален оформител в Детския отдел на БНР, както и като диригент на Хора на медицинските работници (1955-60) и на Хора на софийските девойки (1966-70).

През 1960 г. основава Детския радиохор и до кончината си е негов главен диригент. Под негово ръководство хорът прави турнета в около 30 страни по света, в Европа, Азия и Америка. Самият Недялков многократно е канен като гост професор и диригент в много държави. Считан е за водещ световен авторитет в областта на детското хорово изкуство, автор е и на научни трудове и доклади за конференции, посветени на тази тематика. През 1989 г. е избран за професор по хорово дирижиране в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, търсен консултант и желан гост на всеки хор. Канен бе и в чужбина, като гост диригент на много хорове.

Освен като диригент, Недялков има принос и като композитор – автор е на над 400 песни за детски и женски хорове, а капела или с акомпанимент на пиано, както и музика за детски телевизионни и радио-постановки. Едни от най-известните негови песни са „Над смълчаните полета”, „С червените ботушки”, „Майски балони”, „Вятърът снежинки гони…”, „Дядо Коледа”, „Сняг вали”, „Зимна песничка”, „Песен за елхичката”, „Априлски дъждец”, „На пързалката”, „Шила девойка знаме” и „Коледни звезди”. Песните му са включени в български, немски и японски учебници по музика; записани от „Балкантон“ и звукозаписни компании в Германия, Япония, Русия и Финландия.

Дълго време той внася своя голям принос в изграждането на националната ни култура, в популяризирането на българското музикално изкуство по целия свят. Всепризнат и широко известен специалист, акад. Недялков е участвал в журитата на редица международни хорови конкурси: Корк /Ирландия/, Неерпелт /Белгия/, Ланголен /Великобритания/, Варна /България/, Оломоуц /Чехия/, изнасял е доклади по проблеми на хоровото изкуство пред международни конференции. Дирижирал е с голям успех Детския радиохор в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Пекин, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико сити, Хонолулу, Кайро и в много други градове на Европа, Америка, Азия и Африка.

Само в Япония, Маестро Недялков е дирижирал близо 500 концерта в около 150 града, по време на осемнадесетте концертни турнета на Детския хор на Българското национално радио в тази страна. За големия му принос в развитието на културните връзки между двата народа и по предложение на японското правителство, през 1995 година с указ на японския император проф. Христо Недялков бе награден с най-високия японски орден за чужденци – Орден на Святото съкровище “Златни лъчи” с розетка, а през 1996 година бе провъзгласен за Почетен гост-професор на престижния японски университет “Токай”.

През 1984 година е награден от унгарското Министерство на културата с медала за музикално изкуство “Золтан Кодай”, а през 2002 година Европейската федерация на хоровете към ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ го удостоява с титлата “ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА”.

През юли 2004 г. е избран за академик (действителен член) на Българската академия на науките.

Акад. Христо Недялков е носител и на най-високи български държавни отличия, между които орден “Стара планина” І степен. Награден е с най-високия почетен знак на БАН – “Марин Дринов” на лента, със Златна и Кристална лира на СБМТД. През 2012 година от Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” му бе присъдено академичното звание Доктор хонорис кауза. Министерството на културата на Република България го награди с най-високата си награда – „Златен век” с огърлие, а Българското Национално Радио му присъди най-високата си награда за цялостен принос „Сирак Скитник”.

Академик Христо Недялков е лауреат, носител също така на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за изключително високи художествени постижения на много национални и международни хорови конкурси и фестивали.